WELCOME TO THE NEW FIORENTINO ERA.
A blend of nostalgia and innovation, infusing our flowers with character. Promoting thoughts of kindness and appreciation, one floral arrangement at a time.

Θα σας πάμε στην Θεσσαλονίκη του 1973. Η πόλη «ανθισμένη», γεμάτη ζωντάνια και χρώματα, χάρισε πρόσφορο έδαφος για δύο νέους και το όνειρο τους. Η ατέρμονη αγάπη τους για τα λουλούδια γίνεται το πρώτο κατάστημα «Φιορεντίνο» τον Νοέμβριο του 1973. Η ιστορία όμως δεν ξεκίνησε όπως φαντάζεστε…

1973

Δημητρίου Γούναρη με Πρίγκιπος Νικολάου (σημερινή ονομασία Α. Σβώλου).

Προκαταβολή 1.000 δραχμές τότε. Μία συμφωνία μεθοδική, λογική και σχεδόν κλεισμένη. Το λουλούδια όμως μιλάει το ένστικτο και όχι η λογική. Κι έτσι ξεκίνησε. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς άλλωστε.

΄Ενα μαγευτικό Θεσσαλονικιώτικο βράδυ πλησιάζει στο τέλος του, όμως ξεκινάει μία ολόκληρη ιστορία. Οι Αναστάσης Αβάνογλου και Ιωάννης Χόρτης, βλέπουν την ταμπέλα «Ενοικιάζεται» σε ένα κατάστημα στη Μητροπόλεως 103. Είναι δύο η ώρα το βράδυ, αλλά δεν τους σταματάει τίποτα. Καλούν στον αριθμό που αναγράφεται…και ξυπνώντας τον ιδιοκτήτη συμφωνούν να μιλήσουν το πρωί. Οι δύο φίλοι δεν γυρίζουν σπίτι, περιμένουν μέχρι το πρωί και στις 12 το μεσημέρι βρίσκονται ήδη στον δικηγόρο. Πλέον, είναι οι δύο ιδρυτές της εταιρίας και το όνειρο τους ξεκινάει. Έχοντας μάλιστα επιστρέψει προσφάτως από ένα ταξίδι τους στην Ιταλία, ονομάζουν το ανθοπωλείο, “Φιορεντίνο”, ως ωδή στο ομώνυμο, αγαπημένο τους χωριό της Τοσκάνης.

Το κομβικό σημείο του ανθοπωλείου, ευνοεί την ανάπτυξή του και γεμίζει πελάτες που θέλουν να ευχηθούν τα καλύτερα στις αμέτρητες νέες οικογένειες στις κλινικές που το περιτριγυρίζουν. Ο θεμέλιος όμως λίθος της επιτυχίας στα πρώτα τους βήματα, ήταν οι δημόσιες σχέσεις των ιδρυτών, το βασικό συστατικό επιτυχίας στη πόλη μας.

Η ποιότητα των λουλουδιών και της εξυπηρέτησης παρόλα αυτά, ήταν πρωτόγνωρα για την τότε μικρή μας πόλη. Όποιος περνούσε από το κατάστημα, γινόταν πιστός πελάτης. Έτσι άρχισε το Φιορεντίνο, να χτίζει μία πολιτική πιστότητας και εμπιστοσύνης που θα το συνόδευε χρόνια μετά.

1980

Η εταιρία το 1980, επεκτείνεται και στη χονδρική πώληση εισάγει φυτά απευθέιας από την Ολλανδία με δύο θερμοκήπια, στο Φοίνικα Πυλαίας και στα Ν.Σύλλατα, τα οποία γίνονται πρωταγωνιστές στο χονδρεμπόριο φυτών στη Θεσσαλονίκη.

1988

Το 1988 γίνεται μία μεγάλη ανακαίνιση στη Μητροπόλεως 103 και η εταιρία αποκτά την αισθητική του σύγχρονου design αλλά και της πρωτοποριακής κατεύθυνσης στις προτάσεις των λουλουδιών. Είκοσι χρόνια περνούν με το Φιορεντίνο να είναι η νούμερο ένα επιλογή για κάθε είδους περίσταση.

2009

Το 2009, σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο λόγω της κρίσης , έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για τους δύο φίλους και συνταξιοδοτούνται. Τότε αναλαμβάνει την επιχείρηση ο Αβραάμ, γιος του Αναστάση Αβάνογλου. Ως φοιτητής τότε της γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ, με όρεξη για δουλειά, έχοντας μάθει πολλά στο πλευρό του πατέρα του, μετακομίζει το ανθοπωλείο σε νέο χώρο και μετονομάζεται σε Fiorentino Creations .

σήμερα…

2011

Πρωτοπαριλιά του 2011, το Fiorentino Creations μετακομίζει στη Μητροπόλεως 82 αλλά δεν αστειεύεται. Το καινούργιο και αναβαθμισμένο ανθοπωλείο γίνεται η Μέκκα των λουλουδιών της πόλης και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τη συνεχή εξέλιξη, την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα αλλά και το μεράκι που κάνει τα λουλούδια του Fiorentino Creations να λάμπουν διαφορετικά από τα υπόλοιπα.

2015

Το 2015, η Θεσσαλονίκη γνωρίζει το πρώτο πολυτελές της ανθοπωλείο, το Fiorentino Luxury Floral Services. Έκτοτε, η βιτρίνα του γίνεται πόλος έλξης, με ιδέες πρωτόγνωρες για το κοινό της. Τα premium κουτιά και τα Eternity Roses γίνονται τάση στα ανθοπωλεία της Ελλάδας με το Fiorentino LFS να κατέχει το προνόμιο της εξειδίκευσης και υπεροχής, ως πρωτοπόρος.

2019

Είναι η στιγμή που η πορεία αρχίζει να δείχνει την επιθυμία για επέκταση και στο μυαλό του ιδιοκτήτη είναι πλέον η κάθοδος προς την Αθήνα. Τα προϊόντα, το ανανεωμένο e-shop αλλά και η ανάγκη για δημιουργία μίας μονάδας παραγωγής, είναι οι βασικοί στόχοι του Αβραάμ για το 2019. 

2022

Το πολυαναμενόμενο Workshop / Showroom στην Αθήνα γίνεται πραγματικότητα. Γάμοι σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και την Αθηναϊκή Ριβιέρα σηματοδοτούν την παρουσία της εταιρείας σε όλη την πρωτεύουσα, και όχι μόνο.

2023

Ένα νέο έργο σηματοδοτεί τη νέα εποχή του Fiorentino, καθώς φτάνουμε με γοργούς ρυθμούς στο σήμερα. Αφαιρώντας οτιδήποτε πρόσθετο πέρα από την ουσιαστική ταυτότητά της, με το tagline “flower shops + design” αλλά και την εμπορική δήλωση, “we love flowers + people”.

2024

Την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου, ένα άλλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Ένας τόπος που κρατά κάθε κύτταρο της Fiorentino. Το νέο μας κεντρικό κατάστημα στη Θέρμη. Ενώ οι ανθοδέτες μας δημιουργούν στο υπόγειο, το κατάστημα και τα γραφεία μας επεκτείνονται στο ισόγειο, αφήνοντας το showroom για τις εμπνευστικές μας συναντήσεις στον επάνω όροφο.

Μείνετε δίπλα μας, όσο δουλεύουμε πάνω στα όνειρά σας, και μοιραζόμαστε τη διαδικασία με διαφάνεια μαζί σας.

“Η βασική μας φιλοσοφία είναι η δημιουργία με πάθος, αφοσίωση. Η έκφραση των συναισθημάτων σας είναι η πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες μας.”

Mitropoleos
Mirragio